Woningbouw Nieuw Monnikenhuize Arnhem


Op het voormalig terrein van voetbalclub Vitesse, Monnikenhuizen, is een nieuwe woonwijk verrezen. Voor Johan Matser, thans Synchroon ontwierpen we samen met Buro Lubbers, BDP, Khandekar, Meyer en Van Schooten, Atelier Z, Vera Yanovshchinsky in samenwerking met gemeente Arnhem 200 woningen in een heel speciaal woonmilieu.
Binnen het plan zijn de aanwezige hoogteverschillen, natuur en bebouwing op en bijzondere wijze geïntegreerd.
Monnikenhuizen is meerdere malen met prijzen bekroond, onder andere de 'Omgevingsarchitectuurprijs' en de Neprom prijs voor herontwikkeling.
Zowel aan de oost- als aan de westzijde van het voormalige Vitesseterrein zijn woningen gerealiseerd.

Op het glooiende terrein aan de westzijde, loopt het openbaar groen door tot aan de voorkant van de woningen. In de zone voor de woningen is een carport en opstelplaats voor de auto. Om het vrijstaande karakter van de woningen te benadrukken zijn de woningen verspringend ten opzichte van elkaar geplaatst.
De woning is smal van opzet en ontwikkelt zich in de diepte van het perceel. De buitenruimtes om de woning zijn verschillend van karakter; een omsloten buitenruimte aan de zuidzijde, een privétuin overgaand in openbaar groen aan de westzijde. De woonvertrekken zijn georiënteerd op de zuidzijde.


De woningen aan de oostzijde zijn gesitueerd in een helling. Het talud wordt opgevangen middels een los van het huis staande keerwand.
De woningen zijn zowel georiënteerd op de wijk van waaruit de ontsluiting plaatsvindt als op het parkachtig gebied aan de achterzijde. Aan de woningen zijn verschillende buitenruimtes toegevoegd. Op de begane grond in de vorm van een half overdekte buitenruimte en op de verdieping in de vorm van twee terrassen.

LocatieArnhem
ThemaWoningbouw
TypeNieuwbouw
OpdrachtgeverJohan Matser, Thans Synchroon
StatusOpgeleverd
CopyrightVan de Looi & Jacobs Architecten
Prijzen en nominatiesArchitectuurprijs stad Arnhem, Omgevingsarchitectuurprijs

Gerelateerde projecten