Herbestemming en renovatie voormalig Postkantoor Nijmegen


Voor Talis wonen is het, in het stadshart gelegen hoofdpostkantoor van Nijmegen getransformeerd tot supermarkt met starterswoningen. Het gebouw naar ontwerp van de vermaarde architect C.H. Peters, dat stamt uit 1908, heeft de status van gemeentelijk monument en is deels gerenoveerd. Daarnaast zijn twaalf nieuwe appartementen in houtskeletbouw toegevoegd.
De nieuwe gebruiksfunctie in relatie tot de cultuurhistorische waarde en de complexe bestaande bebouwing vroeg om een zeer zorgvuldige benadering van dit project.Het plan omvat op de begane grond een supermarkt met dagwinkels. Aan de binnenzijde van dit L-vormige gebouw zijn de bestaande architectonisch minder interessante delen vervangen door een luchtige, in houtskeletbouw uitgevoerde, nieuwbouw. Hierin bevinden zich twaalf appartementen met elk twee etages met dezelfde stramienmaat als het monumentale deel.
Alle appartementen worden ontsloten vanuit een hofruimte gelegen op de 1e verdieping tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de bestaande wand langs deze hofruimte zijn de entrees naar de woningen ‘uitgesneden’ en zijn de aanhechtingen van het verwijderde deel zichtbaar, als ‘stille getuigen’ van de ingreep.


LocatieNijmegen
ThemaWoningbouw
TypeTransformatie
OpdrachtgeverTalis
StatusOpgeleverd
CopyrightVan de Looi & Jacobs Architecten
Prijzen en nominatiesNominatie BNA gebouw van het jaar
Prijzen en nominatiesNominatie Houtbouwprijs

Gerelateerde projecten