Doopgezinde kerk Zwolle - verbouw van een Rijksmonument


De kerk, een Rijksmonument, is in 1638 gebouwd als schuilkerk in het centrum van Zwolle. Aan de straatzijde oogt de kerk om die reden als een woonhuis. De vertrekken aan de voorzijde van het gebouw doen dienst als nevenruimtes. Achter deze ruimtes bevindt zich een prachtige kerkzaal. Om de instandhouding van de kerk te waarborgen is meervoudig gebruik van de kerk gewenst. De aanwezig nevenruimtes zijn dermate klein dat aanpassingen noodzakelijk zijn.


bestaande en nieuwe situatie

De kerk beschikt niet over ruimte om uit te breiden. De oplossing moest intern worden gezocht. Door de hoger gelegen koorruimte in de kerkzaal te vergroten ontstaat een grote ontmoetingsruimte. De ruimte is bereikbaar via een nieuwe trap met lift. Op de begane grond wordt een aaneengesloten ontsluitingsruimte gemaakt. Van hieruit worden alle ruimtes ontsloten. De keuken en de toiletten worden vernieuwd. Daarnaast krijgt de jongerenruimte een upgrading.



LocatieZwolle
ThemaKerken
TypeTransformatie
OpdrachtgeverDoopsgezinde gemeente Zwolle
StatusOntwerp

Gerelateerde projecten