Biobased woning Silvolde


In deze levensloopbestendige woning, gebouwd voor een senioren echtpaar in hun eigen / voormalige achtertuin, zijn alle primaire voorzieningen aanwezig op de begane grond. Extra ruimtes als een werkplek, een extra slaapkamer met badkamer en bergruimte bevinden zich op de verdieping.
De architectuur is van deze tijd en wijkt af van de omliggende huizen. Stedenbouwkundig voegt de woning zich in de straat, door de dakrichting aan te nemen van de bestaande jaren '60 en '70 woningen.
De leefruimtes zijn gesitueerd aan de buitenruimtes die rondom de woning aanwezig zijn, waardoor licht en contact met buiten overal voelbaar is. De woning heeft een bijzonder open karakter. Alle primaire ruimtes zijn horizontaal en verticaal ruimtelijk met elkaar verbonden. De maximale breedte, diepte en hoogte zijn vanuit de woning beleefbaar.
De woning is gebouwd als een houtskelet met houtvezelisolatie en geheel dampopen. De fundatie en vloer van de begane grond bestaat uit schuimglaskorrels, een recyclebaar restproduct uit de glasindustrie met goede isolerende kwaliteiten en daarover hennepleem met uiteindelijk een houten vloer. De binnenwanden zijn voorzien van leemstuc. De Fintihouten kozijnen zijn voorzien van triple beglazing. De woning is volledig circulair.
Verwarmen, koelen, ventileren en warmwater bereiding is mogelijk met een kleine all-in-one lucht-lucht warmtepomp zonder buiten unit met warmteterugwinning uit de ventilatielucht. Bouwkundig is de woning voorzien van zomernacht luiken met roosters en een dakraam boven de trap om de woning in de nacht optimaal passief te koelen. Met 30 zonnepanelen levert de woning ruim voldoende stroom voor de eigen energiebehoefte.
De opdrachtgevers zijn intensief bij het ontwerp en bouwproces betrokken. Bij de keuze voor de aannemer is gekozen voor een startende lokale aannemer die zich enkel richt op natuurlijk bouwen. Ook hebben de opdrachtgevers zelf, ondanks hun leeftijd, actief meegeholpen bij de bouw.

LocatieSilvolde
ThemaParticulier
TypeNieuwbouw
OpdrachtgeverParticulier
StatusOpgeleverd

Gerelateerde projecten