Woonzorgcentrum La Verna, Alverna


Met een monumentale ommuurde kloostertuin en achtergrond van hoge bomen kent het woonzorgcentrum Laverna een fraaie landschappelijke ligging. In de jaren ’80 is het kloostercomplex gesloten en zijn op het terrein twee verzorgingshuizen gebouwd voor bewoners uit een religieuze gemeenschap.
Door de groeiende groep zorgbehoevenden in de gemeente Wijchen is de vraag naar zorg toegenomen. Daarnaast voldeed de oude huisvesting niet aan de vraag van moderne zorg verlening. Gekozen is om één van de twee gebouwen te vervangen voor een nieuw, veel groter zorgcomplex.

In opdracht van woningcorporatie Talis is een landschappelijke studie en structuurplan gemaakt waarbij de nieuwbouw in twee fasen gerealiseerd kon worden. De eerste 60 bewoners met een somatische en/of psychogeriatrische achtergrond zijn na het gereed komen van de eerst twee vleugels verhuisd, waarna het oude gebouw kon worden afgebroken. Na het gereed komen van de 2e fase beschikt Laverna over negen woongroepen voor 90 bewoners.
In het hart van de drie vleugels is de entree en de hoofdontsluiting ontworpen. Elke vleugel heeft per verdieping één woongroep. Iedere woongroep bestaat uit een huiskamer met buitenruimte en tien zit-slaapkamers. Één van de vleugels is opgetild, waardoor op de begane grond ruimte is voor een ontmoetingsplek. Voor de buitenzijde is gekozen voor een onderhoudsarme en fijn gelede gevelafwerking die prachtig aansluit bij het natuurlijke decor.
Laverna is door Van de Looi van Aken Architecten voor Talis, Luciver en Driestroom ontworpen en in bouwteam verband technisch in BIM uitgewerkt en gerealiseerd. Het gebouw is een bijzonder duurzaam gebouw waarbij geen CO2-uitstoot meer plaatsvindt. Verwarming vindt plaats door middel van bodemwarmte. De vaste verlichting bestaat uit energiearme LED verlichting en de energie die het gebouw nodig heeft wordt grotendeels opgewekt met eigen zonnepanelen op het dak.

LocatieAlverna
ThemaZorg
TypeNieuwbouw
OpdrachtgeverTalis
StatusIn Aanbouw

Gerelateerde projecten