Metamorfose en verduurzaming villa Nijmegen


In de bossen van Nijmegen werken we aan de verbouw van een villa. Het bestaande woonhuis uit de jaren ’50 ligt op een ruime, geaccidenteerde kavel. De villa is gedateerd en energetisch slecht. Door diverse verbouwingen is een labyrintische structuur ontstaan. Gezocht is naar een heldere, ruimtelijke structuur met gebruikmaking van de aanwezige hoogteverschillen, zowel binnen de woning als daarbuiten. Het gelede volume is daarbij uitgangspunt gebleven, echter minder veel vormig dan de oorspronkelijke opzet. We maken ook opnieuw gebruik van het materiaal onderscheid tussen hoofdvolume (steenachtig) en bijgebouwen (hout)
De leefvertrekken van de woning richten zich op de prachtige bostuin aan de zuidzijde. Het ruime zwevende terras, deels overdekt met een houten luifel, is direct met de woonkamer verbonden. De secundaire ruimtes op de begane grond zijn gelegen binnen het oude bestaande volume en richten zich op de voorzijde. Op de verdieping zijn 3 slaapvertrekken en een badkamer gesitueerd.
Energietransitie De woning wordt voorzien van hoogwaardige isolatie en triple glas. De gasketel verdwijnt en wordt vervangen door een warmtepomp. Het dak van het hoofdvolume wordt bekleed met zonnepanelen. Hierdoor ontstaat een nagenoeg energieneutraal huis.LocatieNijmegen
ThemaParticulier
TypeTransformatie
OpdrachtgeverParticulier
StatusOntwerp

Gerelateerde projecten